You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

print article Print article

OMA at Cornell University

Millstein Hall at Cornell University, Ithaca, New York. Designed by OMA. Photo: Brett Beyer, 2011

Milstein Hall, a new addition to Cornell University designed by OMA, was finally completed this month – after a 12-year development process.

Millstein Hall designed by OMA partner and director Shohei Shigematsu, and Pritzker Prize-winner Rem Koolhaas, is the first new building in over 100 years for the renowned College of Architecture, Art and Planning (AAP) situated in Ithaca, New York.

Aerial view of Millstein Hall, Cornell University. Design by OMA. Photo: Cornell University

The discussion on the construction of the building started in 1997, involved an architecture competition and architecture offices like Steven Holl and Barkow Leibinger and was determined in the decision to hire OMA in 2002.

Millstein Hall's studio box cantilevers over University Avenue. Design by OMA. Photo: Brett Beyer, 2011

OMA’s design for the 47,000- square-foot building physically unites the AAP’s long-separated facilities: Milstein Hall’s large horizontal plate connects the second levels of the AAP’s existing Sibley Hall and Rand Hall to provide 25,000 square feet of open studio space. The plate cantilevers — structurally supported by a hybrid truss system —over University Avenue to establish a relationship with the Foundry, a third existing building of the AAP facility.

The open studio space of the new Millstein Hall. Design by OMA. Photo: Brett Beyer, 2011

Shohei Shigematsu comments: "Our ambition for the upper plate was for it to serve as a pedagogical platform for the architecture, art and planning departments – an open condition that could trigger interaction and discussion.”

Dome and Crit space of Millstein Hall. Design by OMA. Photo: Cornell University, 2011

On the ground level, beneath the hovering studio plate, the major elements of the program are a 253- seat auditorium, and a dome that encloses a 5,000 square foot circular critique space and serves as a stairs leading up to the studio plate above.

OMA’s new Millstein Hall is a transparent box that – in contrast to the modern architecture's typology of a box standing alone in isolation - acts as a connector between the existing facility buildings and that allows maintaining a public open space. The cantilevered studio as well as the new public space demand a publicity that is unusual at Cornell and reminds rather of an urban setting.

 

 

Tags:
Current magazine
DETAIL 4/2020
DETAIL 4/2020, Densification

Densification

See magazine
Product teaser
Advertisement

ARCHITECTURE & DESIGN

Detail Newsletter

We will keep you informed about international projects, news on architectural and design topics, research and current events in our newsletter.