11.08.2008

Kivik Art Center designed by Chipperfield and Gormley

It is en vogue to build temporarily architecture since the serpentine gallery in 2000 begins to task star-architects with summerpavillons in front of the gallery. Now David Chipperfield and Antony Gormley take part in this flow.
The pavillion for Kivik Art Center pavilion was constructed in only two months and is a sculpture entirely in concrete. Formed of three interlocked 100 cubic metre volumes: ‘The Cave’, ‘The Stage’ and ‘The Tower’ – the pavilion offers three different ways of experiencing nature and landscapes around Kivik and will be open for public till 28th of September 2008
Kivik Pavillion is a project that combines architecture with art and design. Fundamental are issues of environmental solutions, a symbiosis of the landscape and the pavilion, and corporate partnership with industries in the region. The 2007 pavilion, called “Mother Ship”, was designed by Norwegian architects Snohetta, in conjunction with the photographer Tom Sandberg.

“The Cave”, a solid, dormant space in the base of the sculpture is designed to offer the enclosed feeling of being in the dark forest where one can rest on a wall-fixed bench. Stairs then take the visitor up to the first floor “The Stage” a horizontal volume open to the landscape, where one looks out but is also exposed. The third volume, “The Tower”, takes the visitor up spiral stairs to a platform almost 18 metres above the ground to reveal a spectacular view over the trees towards the Baltic Sea.
Please enter your email address below to receive a password reset link.
Mandatory fields
or
Copyright © 2024 DETAIL. All rights reserved.